Skip to main content

Özel sanal sunucu olarak da bilinen VPS hakkında kapsamlı bir rehber olarak oluşturduğumuz içeriğimizde; sanal sunucu nedir, VPS nedir gibi temel sorulara cevap bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra içeriğimizde VPS hosting hizmeti ve sunucu fiyatlandırmalarına da değiniyoruz.

Sanal Sunucu VPS Nedir?

VPS, temelde bir uygulamayı ya da web sitesini çalıştıran tüm yazılımı ve verileri barındıran bir makinedir. Üçüncü taraf bir sağlayıcının yönettiği fiziksel kaynaklarının bir kısmını kullanır. Her bir sanal sunucu, kendi belleğine, işletim sistemine ve bir diske sahip olabilir.

VPS sunucu, diğer sunuculardan izole edilmiş, kendi işletim sistemine ve kaynaklarına sahip bir sunucu gibi çalışır. Bu sayede kullanıcı, sunucu üzerinde daha çok kontrol sahibi olur ve özelleştirilmiş bir sunucu elde eder. VPS nedir sorusu cevapladığına göre VPS server (sanal sunucu) ne işe yarar, avantajları nelerdir, bunlara göz atalım.

VPS Hosting Nedir?

VPS hosting; paylaşımlı hosting planlarının sınırlarını aşan bir hosting hizmeti almayı gerektiren web siteleri için idealdir.

VPS nedir
AI ile üretildi.

VPS (Virtual Private Server) Ne İçin Kullanılır?

VPS ne için kullanılır sorusu akla geldiğinde verilebilecek cevaplar şunlardır;

  • Web uygulamalarını başlatma ve çalıştırma
  • Yeni uygulamalar için test ortamları oluşturma
  • Depolama
  • Web barındırma
  • Yedekleme

VPS Ne İşe Yarar?

VPS; genellikle herhangi bir web sitesinin barındırılması, web uygulamalarının başlatılıp çalıştırılması, uygun maliyetli şekilde yeni uygulamaların test edilmesi için kullanılır. Bunların yanı sıra veri depolaması ve yedeklemesi için de bir özel sanal sunucu olan VPS kullanılabilir.

VPS Avantajları Nelerdir?

VPS avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Fiziksel sunucudan sanallaştırma yoluyla ayrılmış kısımlarda, veri alışverişi mümkün değildir.
  • VPS, yüksek performanslıdır. Paylaşımlı hizmetlere göre çok daha fazla depolama alanı, CPU ve RAM desteği sunar.
  • VPS, fiziksel bir sunucu kiralamaktan daha uygun maliyetlidir ve VPS ile sunucu kaynaklarını daha iyi şekilde yönetebilirsiniz.
  • Her VPS, diğer sunuculardan izole edilmiştir, güvenlik anlamında oldukça başarılıdır. Diğer kullanıcıların faaliyetleri sizin VPS’nizi etkilemez.
  • Tek bir VPS sunucu ile birden çok web sitesi barındırılabilir.
  • VPS ile kolayca ölçeklendirme yapabilirsiniz. Web siteniz büyüdükçe ihtiyaçları da artacaktır. Bu noktada ölçeklendirme sayesinde kolayca kaynaklarınızı yönetebilirsiniz.
  • VPS, koruma anlamında gelişmiştir. Dilediğiniz güvenlik protokolünü uygulayarak verilerinizi ya da web sitenizi güvenle barındırabilirsiniz.
  • VPS’nin sunduğu root erişimi sayesinde, alanınızı istediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz. Esneklik sağlayan bu özellikle alanınızı istediğiniz gibi yönetebilirsiniz.

VPS Dezavantajları Nelerdir?

VPS avantajları sıralandıktan sonra bir de VPS dezavantajlarına göz atalım. VPS dezavantajları şunlardır:

  • Paylaşımlı bir sunucuya göre çok daha maliyetlidir. Diğer sanal sunucu fiyat skalası düşünüldüğünde VPS, onlardan biraz daha pahalı olabilir.
  • VPS özelliklerini tam kapsamlı şekilde kullanabilmek için teknik bilgiye sahip olmak gerekir. Teknik bilgiye tam olarak sahip olmayan kullanıcılar, özelliklerin tümünden faydalanamayabilir.
  • VPS ile gelen tam kontrol nedeniyle bakım, yönetim gibi sorumlulukların tümü kullanıcıya ait olur. Sunucu güvenliği, yazılım güncellemeleri, yedeklemeler ve performans izleme gibi görevlerin yönetilmesi gerekir. Tabii ki yönetilen bir VPS hizmeti almanız, bu durumu ortadan kaldıracaktır.
  • VPS sunucuları, fiziksel sunuculara göre daha kısıtlı kaynaklara sahiptir. Yoğun kaynak gereksinimi olan projeler için fiziksel bir sunucuya geçiş gerekebilir.

VPS Server Kimler İçin Uygun?

VPS server; büyüyen web sitelerine sahip kişiler ve işletmeler, web geliştiriciler ve ajanslar, daha karmaşık ve yüksek trafik gereksinimleri olan işletmeler tarafından tercih edilebilir. Bunun yanı sıra oyun sunucusu kurmak isteyenler ve çeşitli projeleri ve hizmetleri yöneten küçük işletmeler için de uygundur.

VPS Neden Tercih Edilir?

VPS, fiziksel sunuculara göre daha az maliyetli olmalı ve diğer sanal sunucular içinde de iyi performans gösteren bir sunucu olması nedeniyle tercih edilir. Her VPS izole edildiğinden güvenlik anlamında da korunaklıdır. Bunun yanı sıra ölçeklendirilebilir ve esnetilebilir olması da VPS tercih sebeplerindendir. Aynı zamanda içinde birden fazla web sitesi barındırması da avantajlarından biri olarak öne çıkar.

VPS Hizmeti İçin: EclitGO

Web sitenizin performansını ve güvenliğini en üst düzeye çıkarmak, bütçenizi aşmadan güçlü bir barındırma çözümüne sahip olmak istiyorsanız VPS hizmetini EclitGO’dan alabilirsiniz!