Online oyun dünyasında yer almaktan keyif alan herkes için oldukça önemli bir konu olan ping süresi, oyuncular için zaman zaman can sıkıcı da olabiliyor. Özellikle internet üzerinden oyun oynayan kullanıcıların çokça dert yandığı ping nedir ve ping süresini düşürmek için neler yapılabilir?
Tüm detaylar yazımızda…
Ping Nedir?
Ping nedir?” sorusunu; Herhangi bir bilgisayar üzerinden alınan veri paketinin, ilgili sunucuya iletilmesi sırasında geçen süre” olarak cevaplayabiliriz. Veri paketi ve sunucu arasındaki gecikmelerin genellikle milisaniyelerle ölçüldüğü ping miktarı arttıkça, “lag” adı verilen gecikmeler yaşanır. Çevrimiçi oyunlarda milisaniyelik gecikmeler bile oldukça önemli olduğundan, yaşanan ping sorunları da oyuncular için oldukça rahatsız edici olabilir.
Veri Paketlerinin Yolculuğu
Ping’in ne olduğunu ve veri paketlerinin sunucuya nasıl ulaştığını anlamak, yaşanabilecek ping sorunları sırasında da çözüm üretmemiz açısından önemli fikirler verebilir. Çevrimiçi video oyun dünyasında vakit geçirmeyi sevenlerin aşina olduğu ping kelimesi, indirme (download) ve yükleme (upload) kavramlarından ayrı olmakla beraber en az bu kavramlar kadar önemlidir.
Veri paketi ve sunucu arasındaki ilginç yolculuğu daha iyi anlamak için herhangi bir oyun üzerinde örnekleme kurabiliriz. Her şeyden önce çevrimiçi oyunları oynayabilmek için, bilgisayarın sunucu ile sağlıklı bir bağlantı kurması gerekir. Çevrimiçi oyunlarda çoğunlukla bu, belirlenen kullanıcı adı ve şifrenin girilmesi ile sağlanır.
Oyun içerisinde herhangi bir oyuncu rakibini alt etmek amacıyla “ateş etme” tuşuna bastığında, bu komut öncelikle klavyeden bilgisayarın ilgili birimine iletilir. Ardından oyuncunun bilgisayarı, bu komutu sunucuya başarılı biçimde iletmek için internet bağlantısını kullanır ve veri paketinin sunucuya olan yolculuğu başlar.
Bu yolculuk, her ne kadar göz açıp kapama süresi kadar kısa sürse de bilgisayar ve sunucu arasındaki uzaklığa göre milisaniyelik ölçeklerde değişiklik gösterir. Yani bir bilgisayar, sunucuya ne kadar uzaktaysa ping miktarı da aynı oranda artış gösterecektir. Sunucu ve bilgisayar arasındaki mesafenin yakın olması ise doğal olarak daha az gecikme yaşanması anlamına gelecektir.
Ancak aynı internet bağlantısına birden fazla kullanıcının bağlanması ya da aynı bağlantı üzerinde birden fazla göndermenin yapılması durumunda, veri paketlerinin yolculuğu da hissedilir biçimde yavaşlayacaktır. Çünkü veri paketinin kullandığı yol üzerindeki trafik artacak; veriler daha yavaş bir hızda sunucuya iletilecektir.
Ping Süresi Düşürmek İçin Neler Yapılabilir?
Öncelikle, bir çevrimiçi oyuna giriş yapmadan önce bilgisayarınızın arkaplanda herhangi bir işlem için internetinizi kullanmadığına emin olun. Çünkü indirme ve gönderme işlemleri sırasında kullanılan internet bağlantısının önceliği yalnızca oyun içerisinde verilen komutları sunucuya iletmek olmayacaktır. Aynı anda birden fazla işlem, veri paketlerinin sunuculara olan yolculuğundaki trafiği artırabilir.
Bazı çevrimiçi oyunlarda kullanıcıya sunucu (server) seçme şansı tanınmaktadır. Eğer böyle bir seçeneğe sahipseniz, bulunduğunuz konuma en yakın ya da en az meşgul olan sunucuyu seçmeniz, daha az gecikme süresine sahip olmanızı sağlayacaktır. Kullanılan bağlantı türleri de ping oranını ciddi miktarda etkiler.
Işık hızına yakın hızlarda veri iletimi gerçekleştirmesi mümkün olduğundan fiberoptik bağlantı türünü tercih etmek, ping süresi kısaltmak için oldukça etkili bir çözümdür. Kablolu bağlantıların, Wi-Fi gibi kablosuz bağlantılara oranla çok daha iyi bir performans sunması kolaylıkla çözümlenebilir bir konudur. Eğer Wi-Fi üzerinden kullanım gerçekleştiriyorsanız, modeminizden bilgisayarınıza bağlayacağınız bir ethernet kablosu sayesinde bağlantı türünüzü kolaylıkla kablolu bağlantıya dönüştürebilirsiniz.
Ethernet kablosu sayesinde modeminizdeki interneti, daha sağlıklı ve doğrudan biçimde cihazınıza aktararak ping süresini dikkate değer bir miktarda düşürebilirsiniz. Kablolu bağlantılar aynı zamanda ping değerlerinin kısa süre içerisinde çok fazla dalgalanmasının da önüne geçerek, daha akıcı bir kullanım deneyimi sunacaktır.
Tüm Bunlara Rağmen Ping Süresi Hâlâ Düşmüyorsa Ne Yapmalı?
İnternet servis sağlayıcınızın alt yapısı, veri paketlerini yeterince hızlı biçimde iletmek için uygun biçimde donatılmamış olabilir. Ethernet kablosu gibi bileşenlerin kontrolünü sağladıktan sonra servis sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz. Bilgisayarınız varsayılan DNS dışında farklı bir DNS sunucusu kullanıyor olabilir. Varsayılan DNS sunucusuna geçiş yapmanız durumunda sisteminiz en yakın DNS sunucusuyla iletişim kuracak ve ping süreniz azalacaktır.
Kullanıcılar zaman zaman FPS ve ping kavramlarını birbiriyle karıştırabilmektedir. Oynanan oyunlar sırasında saniye başına gösterilen kare sayısının (Frame Per Second) yetersizliği, komutların geç aktarıldığı yanılgısını yaratabilir. Ancak FPS ile internet bağlantısı arasında herhangi bir ilgi bulunmamaktadır. Sisteminizin oynadığınız oyun için yeterli miktarda FPS sağladığından ve sorunun ping nedeniyle gerçekleşip gerçekleşmediğinden emin olun.
Benzer biçimde ping konusunda kullanıcılar tarafından sıklıkla karıştırılan konulardan bir tanesi de internet hızının ping değerini etkilediği fikridir. Ancak pingin internet hızından çok, internet bağlantı türüyle ilgisinin olduğu mutlaka akılda tutulmalıdır.
Oyuna Başlamadan Önce Gecikme Süresini Öğrenmek: Ping Testleri
Sizin için rütbe veya seviye atlama gibi kritik bir öneme sahip rekabetçi bir karşılaşmaya girmeden önce internet üzerinden ping testi yapmanız, oldukça kurtarıcı olabilir. Gerçekleştireceğiniz basit test sayesinde ping durumunuzu hızlıca öğrenip, eğer pinginiz yüksekse oyuna başlamadan önce sorunu çözme yoluna gidebilirsiniz.
İnternet servis sağlayıcıları dahil olmak üzere internet üzerindeki pek çok web sitesi, internet hızınızla beraber gecikme sürenizi öğrenmeniz konusunda yardımcı olabilir. Ping testi hizmeti sunan bazı servisler, ping testini hangi kiralık sunucu üzerinde gerçekleştireceğinize dair seçenekler sunabilir. Oynayacağınız oyunun sunucusunun nerede bulunduğunu öğrendikten sonra, ping testi hizmeti üzerinden de aynı veya yakın konumdaki sunucuları seçenerek oyun sırasındaki ping değerinizi tahmini biçimde öğrenebilirsiniz.
İdeal Gecikme Süresi Nedir?
İdeal gecikme süresi, oynanan oyunun veya bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen işlemin türüne göre değişiklik gösterebilir. Vereceğimiz bilgiler sayesinde sizin için kabul edilebilir veya ideal ping süresinin hangisi olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
- 0 ve 20ms (milisaniye) arasındaki gecikme süreleri, çoğunlukla profesyonel online oyuncular tarafından ideal ping olarak kabul edilir. Bu aralıkta komutlar oldukça hızlı biçimde sunucuya aktarılır ve akıcı bir oyun deneyimini mümkün kılar.
- 20 ve 50ms aralığı ise profesyonel oyuncular tarafından yeterli bir gecikme süresi olarak kabul edilmese de genel kullanıcılar için yeterlidir. Bu aralıkta komutun sunucuya aktarılma süresi, neredeyse fark edilemeyecek kadar düşüktür.
- 50 ve 100ms aralığında ping değeri sabit kaldığı sürece oyun oynanabilir ancak ideal bir gecikme süresi aralığı da değildir. Ancak genel internet kullanımı sırasında bu gecikme neredeyse hiç fark edilmez.
- 100 ve 500ms aralığındaki ping değerleri, oyun oynamayı oldukça zor hâle getiren ancak internet sörfü sırasında dikkate değer bir sorun yaratmayacak aralıktır. Fakat ping değeri 500ms (yarım saniye) ve üzerine çıkıyorsa, ping konusunda yazımızda anlattığımız çözümlere başvurmanız tavsiye edilir. Çünkü 500ms ve üzeri ping değerleri, “yüksek ping” olarak kabul edilmekte ve internet bağlantısında bir sorun olduğuna işaret etmektedir.