Skip to main content

Her bilgisayarın bir aygıt belirleyici numarası vardır. IP (İnternet Protokolü) adresi, bir bilgisayar ağında iletişim için internet kullanan bir aygıtın diğer aygıtlardan ayırt edilmesini sağlayan, belirleyici numarasıdır.

En basit haliyle IP cihazlarımızın kimlik numarasıdır.

Bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört sayıdan oluşur; örneğin sizin ip adresiniz, 00.00.000.000” şeklindedir. IP Adresi, internet üzerindeki bir bilgisayarın diğer cihazlar tarafından kolayca bulunmasını sağlar. 

İnternet üzerinde gezindiğimiz web siteleri bir sunucuya bağlıdır. Sunucu olarak adlandırdığımız bilgisayarların IP adresleri bizi siteye yönlendirir. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, tarayıcınıza bu adresi yazarak da web sitesine bağlanabilirsiniz.

Ancak bu rakamlar dizisini akılda tutmak zor olduğundan, her IP adresine karşılık bir alan adı mevcuttur. 

IP adresi nedir?

Bir web sitesine IP adresi ile erişmek oldukça kolaydır. Ancak bilgisayarlara IP adresi aracılığıyla erişmek son derece zordur. Bunun nedeni, web siteleri kullanıcılar tarafından kolay erişilebilir olmak ister. Ancak bilgisayar ve diğer internete bağlanan cihazlarda güvenlik önlemleri nedeniyle IP üzerinden erişim son derece zordur. Bir bilgisayara erişmek için üst düzey bilgi birikimine sahip olsanız da başarılı olamayabilirsiniz.

İnternet Servis Sağlayıcılarında bulunan bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları – Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar siz web tarayıcınıza alan adını girdiğinizde size doğru adreslere yönlendirir. Internet’te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır.

Bu nedenle IP adreslerini araba plakalarına benzetebiliriz. Her alan adının tanımlı olduğu bir IP adresi olduğundan, internette bir karışıklık yaşanmadan doğru adrese yönlendirmeler gerçekleşir.

İnternete bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanır. Bu IP adresleri genellikle dinamik IP’lerdir. Yani, o an boş bulunan bir IP adresi servis sağlayıcınız tarafından size atanır. Bu nedenle, her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir.

Bazı IP adresleri sabittir, yani IP adresleri hiç değişmez. Sabit kalan IP adreslerine de Statik IP denir.

IP adresi, o cihazın hangi ağı kullandığını veya hangi servis sağlayıcısı aracılığıyla bağlandığını  ve internete hangi lokasyondan bağlandığını belirler. İnternet Servis Sağlayıcısı, internete bağlanan her cihaza özgün bir IP adresi tanımlar. 

IP adresi aynı zamanda, bir cihazın başka bir cihazla da internet aracılığıyla iletişime geçmesini sağlar. IP adresi bilinen iki cihaz, internete bağlı oldukları sürece, farklı ağlar üzerinden internete bağlı olsalar da birbiriyle etkileşim kurabilir. 

IP Adresi Sorgulama

IP Adresi sorgulama, internete bağlı bir cihazın veya bir web sitesinin hangi lokasyondan internete bağlandığını, hangi internet servisi sağlayıcısını ve ağı kullandığını tespit etmek için yapılan bir işlemdir. İnternet kullanıcılarının sıklıkla sorduğu sorulardan biri IP adresim nedir? Olduğundan, günümüzde IP adresini öğrenmek oldukça basittir. 

Bir cihazın IP adresi, o cihaz üzerinden IP adresiyle ilgili arama motoru sorguları gerçekleştirilerek ya da basit web araçları kullanarak kolayca tespit edilebilmektedir. Siz internete bağlanırken arka planda değişiklik gösterebilen IP adresi, noktalarla ayrılan 4 adet 8 bitlik sayı ile ifade edilir. Öktet (Sekizli) adı verilen bu sayılar maksimum 3 rakamlıdır ve 254’ten büyük değildir.

IP adresi nedir?

IP Adresi Nasıl Bulunur?

İki adres arasında veri alışverişinin gerçekleşebilmesi için gerekli olan IP adresleri, gizli IP adresleri ve genel IP adresleri olmak üzere iki farklı şekildedir. Gizli olan adresler, internet ağı üzerinde faaliyette bulunsa dahi herkes tarafından tespit edilemezler. 

Örneğin, evinizde internete bağlanırken bilgisayarınızın gizli IP adresi modeminize aktarılırken siz modeminizin herkese açık IP adresi üzerinden internete bağlanırsınız. Bu nedenle birinin IP adresini bilseniz dahi, sadece modemin bağlandığı sunucunun hangi şehirde olduğunu öğrenbilirsiniz. Ancak IP adresi öğrenme genellikle işinize yaramasa da  oldukça merak edilen bir konudur. IP adresinizi öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz.

1 – Komut İstemini Kullanarak IP Adresi Bulma 

Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazın ve “Enter” tuşuna basın.

“ipconfig” yazarak “Enter” tuşuna basın. Böylelikle bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantılarının bilgisini görebilirsiniz. Bağlantı türlerinde Etkin Bağlantı, Kablosuz Ağ Bağlantısı, Ethernet veya Yerel Ağ Bağlantısı yer alabilir. Aktif olan bağlantı türünüzde IPv4 bilgisi sizin IP adresinizi ifade etmektedir.

2 – Ağ Bağlantılarını Kullanarak IP Adresi Bulma

  1. Başlat Menüsüne gelin.
  2. Denetim Masası’nı Açın.
  3. Ağ Bağlantılarım Seçeneğine Tıklayın.

Modem Üzerinden IP Adresi Değiştirme

IP adresi değiştirme işleminin en basit yolu modeminizi birkaç dakikalık kapatıp tekrar açmanız. Böylelikle ekstra bir ayar yapmadan IP adresiniz değişecektir. Ancak farklı lokasyonlardaki IP adreslerinden bağlanmak isteyen kullanıcılar için, IP adresi nasıl değiştirilir, sizler için derledik.

Bilgisayar Üzerinden IP Değiştirme

IP adresinizi değiştirebilmek için öncelikle bilgisayarınızın Varsayılan Ağ Geçidi’nin IP adresini bulmanız gerekiyor. Bu IP adresine yapacağınız işlemler esnasında ihtiyacınız olacak.

Varsayılan Ağ Geçidi IP adresinizi öğrenmek için Başlat – Çalıştır – CMD adımlarını takip ederek açılan komut penceresine ipconfig komutunu girin. Ekranda karşınıza çıkan bilgilerde Varsayılan Ağ Geçidi’nin IP adresini görebilirsiniz.

Ardından, Masaüstü – Ağ Simgesine Sağ Tıklayın – Özellikler – Sol Tarafta Yer Alan Sekmede Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin Yazan Yere Tıklayın –  Bağlantı Türünün Üstüne Gelip Sağ Tıklayın Ardından Özelliklere Tıklayın

İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) Seçeneğine Tıklayın. Çıkan ekranda artık bilgisayarınız İçin IP adresi Tanımlayabilirsiniz. Aşağıdaki IP Adresini Kullan kutucuğunu İşaretleyin. Burada Bilgisayarınız İçin Kullanılacak Olan IP Adresi Tanımlanacak.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra Tamam butonu tıklayıp işlemi bitirebilirsiniz. Yaşanacak IP çakışması veya internete bağlanamama gibi sorunlar yaşamamak için IP adresinizi ve  varsayılan ağ geçidini kontrol etmelisiniz. 

IP Çakışması Nedir?

Bilgisayarınıza tanımladığınız IP adresini farklı bir IP adresi ile değiştirebilir sorunu giderebilirsiniz.

Örnek Olarak : Tanımladığınız Hatalı IP Adresi 192.168.2.10 Yerine 192.168.2.20 veya 192.168.2.50 ile değiştirebilir sorunu giderebilirsiniz. Kısaca ağınızda bulunan bilgisayarlar ile aynı IP Adresine sahip olmaması.

Ayrıca Varsayılan IP adresini doğru girdiğinize emin olunuz. Eğer yanlış bir Varsayılan IP Adresi tanımlandıysa bağlantı problemi yaşarsınız.

IP’den Adres Bulma İşlemi Yapılabilir mi?

Evet, IP numarası ile adres bilgilerine erişebilmek mümkün. Ancak IP adresini bildiğiniz bir cihazın yalnızca servis sağlayıcısını ve bulunduğu bölgenin konumunu bulabilirsiniz. Açık adresine erişmeniz mümkün değildir. 

Bazı durumlarda bu konum bilgisi şehir olarak gösterilebilir. IP adresi üzerinden konum bilgisi bulmak için özel olarak hazırlanan web siteleri ile konumunuzu öğrenebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki, bu tür servislerde yer alan bilgiler güvenilir değildir. 

Statik IP Numarası ve Dinamik IP Numarası

IP adresleri statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır. Statik IP adresi; herhangi bir değişikliğe uğramadan sabit kalan, kalıcı bir IP adresidir. Dinamik IP adresi ise , internete her bağlanmanızda, servis sağlayıcınız tarafından o anda müsait olan IP’nin size geçici olarak tanımlanması sonucu ortaya çıkan IP adresidir.Statik IP adresleri bilgisayara, bir yönetici tarafından manuel olarak atanır. Dinamik IP adresleri ise sunucu yazılımı tarafından, otomatik olarak atanır.